EMDR
Wat is EMDR-therapie?
EMDR is een therapie die kinderen en volwassenen helpt zich beter te voelen na iets engs of verdrietigs dat ze hebben meegemaakt. Het helpt je om heftige gevoelens zoals angst, verdriet of boosheid te verwerken. Ook helpt het bij vervelende gedachten die steeds terugkomen of nare herinneringen die je niet uit je hoofd krijgt. Soms voel je deze herinneringen ook in je lichaam, zoals een knoop in je buik of een raar gevoel ergens anders. EMDR kan helpen om dat rustiger te maken.
EMDR betekent: Eye Movement Desensitisation and Reprocessing. Dat zijn moeilijke Engelse woorden. Het betekent dat je met je ogen een (vinger)beweging volgt, terwijl je aan iets naars denkt. Daardoor worden de heftige gevoelens minder sterk.
Je vergeet niet wat er gebeurd is, maar het voelt minder heftig als je eraan terugdenkt.
Wat doe je bij EMDR-therapie?
Als je iets engs hebt meegemaakt, kan de herinnering daarvan blijven hangen in je hoofd of lichaam. Een EMDR-therapeut helpt je te ontdekken welke herinneringen je lastig blijven vallen.
Tijdens EMDR denk je terug aan die nare herinnering en doe je ondertussen een oefening waarbij je met je ogen of lichaam een patroon volgt van links naar rechts. Dat kan op verschillende manieren:
- Je ogen heen en weer bewegen
- Klappen of stampen
- Luisteren naar geluiden links en rechts
- Voelen met ‘buzzers’ (trillende apparaatjes in je handen)
Deze oefeningen noemen we bilaterale stimulatie, wat betekent dat beide kanten van je hersenen geactiveerd worden.
Hoe werkt EMDR-therapie?
Tijdens EMDR wordt een nare herinnering opgehaald, terwijl je tegelijk iets afleidends doet, zoals oogbewegingen of trommelen. Dit helpt je brein om die herinnering op een andere manier te verwerken.
Onderzoek laat zien dat EMDR goed werkt bij het verwerken van trauma. Maar hoe werkt het precies?
Onze hersenen hebben een natuurlijk herstelsysteem, net zoals ons lichaam. Als je bijvoorbeeld een wond hebt, geneest je huid vanzelf. Zo werkt het ook met je brein: het wil herinneringen verwerken, maar soms raakt iets ‘vast’. Met EMDR help je je brein om die herinnering alsnog te verwerken.
Er is ook een theorie die zegt dat EMDR werkt omdat het je werkgeheugen (je tijdelijke geheugen) bezighoudt. Als je aan iets naars denkt en tegelijk iets afleidends doet, is er minder ruimte in je hoofd om dat nare gevoel sterk te voelen. Daardoor voelt de herinnering minder heftig aan.
Kinderen zeggen vaak dat de herinnering “stoffig” wordt of dat ze er niet goed meer bij kunnen na EMDR.
We weten dus dat EMDR werkt, maar wetenschappers onderzoeken nog steeds precies hoe dat komt.