Psychodiagnostisch onderzoek
Voor kinderen en jongeren omvat het psychodiagnostisch onderzoek, afhankelijk van de vraag, belevingsonderzoek en/of functioneel onderzoek.
- Belevingsonderzoek: Dit richt zich op het socio-emotioneel functioneren van je kind. Hierin onderzoeken we:
- Hoe voelt je kind zich?
- Hoe toont het zijn emoties en hoe gaat het hiermee om?
- Hoe denkt het over zichzelf en zijn omgeving?
- Welke binnenkant (beleving, emoties, ideeën over zichzelf en anderen) zit er onder het gedrag dat zichtbaar is?
- Functioneel onderzoek: Dit brengt de cognitieve mogelijkheden, werkhouding en socio-emotioneel functioneren in kaart. We onderzoeken:
- Wat zijn sterke en minder sterke vaardigheden?
- Wat zijn de mogelijkheden en moeilijkheden binnen aandacht en concentratie?
- Hoe schat je kind sociale situaties in?
Voor een breed overzicht van het functioneren van je kind wordt dit onderzoek aangevuld met schoolse gegevens (opgevraagd bij school/CLB via vragenlijsten,gesprekken, klasobservatie, mits toestemming) en info van ouders (vanuit vragenlijsten, kennismakingsgesprek).
Op basis van de bevindingen uit het diagnostisch onderzoek worden er adviezen geformuleerd naar aanpak en beter begrijpen van functioneren van je kind. Als deze adviezen ook relevant zijn voor school, worden deze, mits toestemming, besproken in een telefonisch of persoonlijk overleg met school en/of CLB. Hier wordt dan samen nagedacht over de verdere stappen in de ondersteuning van je kind.
Indien nodig wordt er doorverwezen naar een kinderpsychiater, waarmee er een samenwerking is, voor verdere evaluatie. Dit kan helpen bij de bevestiging van de eventuele diagnose en het inschatten of medicamenteuze ondersteuning een meerwaarde kan zijn in het ondersteuningsplan van je kind.
Dit proces van psychodiagnostisch onderzoek is cruciaal voor het bieden van gerichte ondersteuning aan kinderen, jongeren en hun gezin. Het helpt om hun unieke behoeften te begrijpen en samen te werken aan een passende interventie.